Menu
A+ A A-

H πολεμική ηθική των Σαολίν 少林武德 (Shàolín wǔ dé)

Ο θρύλος έχει προ πολλού αποδώσει τη δημιουργία των πολεμικών τεχνών Σαολίν, στον ιδρυτή πατριάρχη της παράδοσης του βουδισμού Τσαν 禅 (Chán) ή στην Ιαπωνική Ζεν 禅 (Zen) – στον Ινδό μοναχό Τα Μο 达摩 (Dá mó). Αν και αυτό λανθασμένα είναι γνωστό ως ένας απλός μύθος, μπορεί να έχει πραγματικά πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών Σαολίν από ότι θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος με την πρώτη ματιά. Ίσως η επιρροή που άσκησε να μην προήλθε άμεσα από τεχνική, αλλά μέσα από ηθική καθοδήγηση.

Ο οδηγός του Τα Μο για την εξάσκηση

Στην εργασία Αζ Ζου Σι Χανγκ Λουίν 二入四行论 (Èr rù sì háng lùn) "Πραγματεία για τις δύο εισόδους και τις τέσσερις πρακτικές", ο Τα Μο διδάσκει μια κατανοητή προσέγγιση στην εξάσκηση του Τσαν. Πρώτον, να μπείς στο μονοπάτι μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης – να εισαχθείς από τη λογική, την κατευθυντήρια αρχή. Δεύτερον, μέσω της σωστής εξάσκησης.

Η σωστή εξάσκηση έχει τέσσερεις τύπους:

1. Μπάο Γιουάν Σινγκ 报怨行 (Bào yuàn xíng) "Η εξάσκηση ξεπλήρωσης χρεών" - Υπομένοντας κακουχίες

2. Σούι Γιουάν Σινγκ 随缘行 (Suí yuán xíng) "Η εξάσκηση της προσαρμογής στις συνθήκες" – Ακολουθώντας το Karma

3. Ου Σούο Τσιού Σινγκ 无所求行 (Wú suǒ qiú xíng) "Η εξάσκηση της αναζήτησης του τίποτα" – Κόβοντας την απληστία

4. Τσεν Φα Σινγκ 称法行 (Chēng fǎ xíng) "Η εξάσκηση της εναρμόνισης με το περιβάλλον" - Εξασκώντας Σοφία

Μεγάλη σημασία και αξία έχει δοθεί σε αυτές της διδασκαλίες "αντοχής" από εξασκούμενους και δασκάλους των πολεμικών τεχνών Σαολίν. Η ικανότητα ενός ικανού ασκητή φέρει τεράστια ευθύνη. Για αυτό το λόγο, οι παραδοσιακοί δάσκαλοι του Σαολίν διασφάλισαν ότι τα υψηλότερα πρότυπα Πολεμικών Ηθικών, θα αναπτυχθούν στους μαθητές τους πριν την μετάδοση οποιασδήποτε πολεμικής γνώσης. Ένας ασκητής στο Σαολίν θα πρέπει να είναι ικανός να αντέξει κακουχίες χωρίς να αφήσει τον εγωισμό του να παρέμβει με οποιοδήποτε είδος αντιμετώπισης κατά το οποίο οι δεξιότητες του μπορεί να χρησιμοποιηθούν λάθος.

Όσον αφορά τη μελέτη των πολεμικών τεχνών Σαολίν και τη σημασία της ηθικής, ο σεβάσμιος του μοναστηριού Σαολίν, Σου Σι 素喜 (Sù xǐ 1924 - 2006) δήλωσε θέματα-πραγματικότητας προς τους μαθητές του και τους δασκάλους:

Σι Ου Ντε Ουέι Σιάν 习武德为先 (Xí wǔ dé wèi xiān) "Η εξάσκηση των πολεμικών ηθών έρχεται πρώτη"

Λιάνγκ Σι Τζιέ Ου Ντε 良师介武德 (Liáng shī jiè wǔ dé) "Ένας καλός δάσκαλος εισάγει το πολεμικό ήθος"

Δέκα υγιεινές πράξεις

Όλες οι κουλτούρες παραδοσιακών πολεμικών τεχνών περιέχουν τους βασικούς όρκους του μαθητή προς μια ενάρετη συμπεριφορά και την οικοδόμηση του χαρακτήρα του. Η εξάσκηση της ηθικής μέσα στην μοναστική παράδοση του Σαολίν είχε πάντα τις ρίζες της στις βασικές Βουδιστικές αρχές της ηθικής. Αυτές δεν είναι απλά εντολές που θα πρέπει να ακολουθεί ο καθένας μόνο αν επιλέξει την χειροτόνηση ή ακολουθήσει ένα πνευματικό μονοπάτι. Είναι τα ίδια τα θεμέλια της αξιότιμης διαβίωσης.

Θεμελιακά , υπάρχουν οι αρετές Σι Σαν 十善 (Shí shàn) "Οι δέκα αρετές", σε συνδυασμό με τις σωστές πράξεις Πα Τσενγκ 八正 (Bā zhèng) "Οι οχτώ σωστές πράξεις" γνωστές και ως Πα Τσενγκ Ντάο 八正道 (Bā zhèng dào) "Πτυχές του ευγενούς οκτάπτυχου μονοπατιού". Μαζί αντιπροσωπεύουν έναν από τους συμβολισμούς των 108 (10 + χαντρών Σου Τσουίζ 数珠儿 (Shù zhū er) "Χάντρες Μάλας" που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή εξάσκηση.

Η εναντίωση στις δέκα αρετές και στις οκτώ σωστές πράξεις αποτελεί τις κακίες Σι Ι 十恶 (Shí è) "Οι δέκα κακίες" και τα λάθη Πα Ντάο 八倒 (Bā dǎo) "Τα οκτώ λάθη".

Οι Δέκα Αρετές:

Αρετές του Σώματος

1. Μπου Σασανγκ 不杀生 (Bù shāshēng) "Μη σκοτώσεις"
2. Μπου Τόουντάο 不偷盗 (Bù tōudào) "Μην κλέψεις"
3. Μπου Σιέγιν 不邪淫 (Bù xiéyín) "Μην μοιχεύσεις"

Αρετές του Λόγου

4. Μπου Ουάνγκγιού 不妄语 (Bù wàngyǔ) "Μη λες ψέματα"
5. Μπου Λιάνγκ Σε 不两舌 (Bù liǎng shé) "Μην κουτσομπολεύεις"
6. Μπου Ε Κόου 不恶口 (Bù è kǒu) "Μη μιλάς άσχημα"
7. Μπου Τσι Γιού 不绮语 (Bù qǐ yǔ) "Μην χρησιμοποιείς ερωτότροπο ομιλία"

Αρετές του Πνεύματος

8. Μπου Ταν 不贪 (Bù tān) "Όχι απληστία"
9. Μπου Τσεν 不嗔 (Bù chēn) "Όχι μίσος"
10. Μπου Τσι 不痴 (Bù chī) "Όχι απάτη"

Οι Δέκα Κακίες είναι το αντίθετο των παραπάνω. Να σημειωθεί ότι προσβολές που διαπράττονται μέσω του λόγου λογαριάζονται σχεδόν ως το ήμισυ του δέκα.

Τα οκτώ λάθη αντιπροσωπεύουν το αντίθετο του Ευγενούς Οκτάπτυχου Μονοπατιού - π.χ. λανθασμένη άποψη, λανθασμένη πρόθεση, λανθασμένη ομιλία, κτλ..

Όχι μόνο έχουν απαγορευτικά πρότυπα αυτές οι αρχές ενάρετης συμπεριφοράς, αλλά επίσης έχουν προσδοκίες της πρωτοβουλίας εκ μέρους του ασκούμενου. Στην περίπτωση της αρετής του σώματος, ο καθένας θα πρέπει να ενεργεί για να προστατέψει τους άλλους, να προσφέρει στήριξη και να ενθαρρύνει υγιεινές σχέσεις. Στην αρετή της ομιλίας ο καθένας θα πρέπει να μιλάει για να ευνοήσει τους άλλους, μόνο όταν μιλάμε βελτιώνουμε την σιωπή. Με την αρετή του πνεύματος ο ασκούμενος αγωνίζεται να αναπτύξει σοφία, ειρήνη και διαύγεια του νου.

Δέκα πολεμικές ηθικές Σαολίν

Η πολεμική ηθική Σαολίν, είναι πτυχή ενός δίκαιου χαρακτήρα – πτυχή την οποία κάθε πραγματική πολεμική τέχνη θα πρέπει να καλλιεργήσει στους ακόλουθους της. Είναι δύο ειδών - τεχνική και πνευματική εξάσκηση.

Πνευματική εξάσκηση, η ανάπτυξη του πνεύματος σχηματίζει τα θεμέλια για τον αληθινό μαθητή. Αποτελείται από τις εξής:

Αρετές του Χαρακτήρα

1. Σουνγκ 竦 (Sǒng) "Σεβασμός"
- σεβασμός προς τον ίδιο τον εαυτό του καθενός, προς τον δάσκαλο του και προς όλα τα πλάσματα. Ο Σεβασμός είναι το θεμέλιο της πολεμικής ηθικής Σαολίν.

2. Τσιάν Μπέι 谦卑 (Qiān bēi) "Ταπεινότητα"
- κυριολεκτικά "περιορισμένος" και "κατώτερος".

3. Γι 义 (Yì) "Δικαιοσύνη"
- του ενάρετου χαρακτήρα σε αρμονία με τις ηθικές αρχές.

4. Φου 孚 (Fú) "Εμπιστοσύνη"
- το να έχεις πλήρη εμπιστοσύνη στον δάσκαλο και στις ίδιες τις ικανότητες σου.

5. Τσουνγκ 忠 (Zhōng) "Αφοσίωση"
- η αφοσίωση στον δάσκαλο του καθενός και στην αυτό-αφιέρωση.

Η ατόφια τεχνική ή φυσική εξάσκηση βασίζεται πάνω στις αρετές του χαρακτήρα. Τα υψηλότερα επίπεδα των πολεμικών τεχνών μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της ανάπτυξης του πνεύματος του πολεμιστή.

Αρετές του Πνεύματος

1. Γι Τσου 意志 (Yì zhì) "Θέληση"
- η πρόθεση και η φιλοδοξία για να αναλάβει κανείς δράση.

2. Νάι Λι 耐力 (Nài lì) "Αντοχή"
- η δύναμη της αντοχής κακουχιών.

3. Χανγκ Σινγκ 恒性 (Héng xìng) "Επιμονή"
- σταθερή επιμονή σε μια πορεία δράσης.

4. Νάι Σιν 耐心 (Nài xīn) "Υπομονή"
- αυτό-έλεγχος, η ικανότητα και η προθυμία της ήρεμης αντοχής.

5. Γιούνγκ 勇 (Yǒng) "Θάρρος"
- γενναιότητα, η εμπιστοσύνη σε ένα αποφασιστικό πνεύμα ικανό να αντιμετωπίσει φόβο
ή κίνδυνο.

-----------

Με την ολοκλήρωση της πολεμικής ηθικής Σαολίν ο καθένας θα μπορούσε να ταξιδέψει μέσα από την παράδοση ως ένας αληθινός ακόλουθος, ένας αρχηγός , ένας αυθεντικός πολεμιστής Σαολίν. Πολεμική ηθική Σαολίν σημαίνει να γνωρίσεις το σωστό μονοπάτι και να το ακολουθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".