Με το Σαολίν διδάσκεται και Βουδισμό;
Αρχαίοι χρόνοι:
Η μονή Σαολίν ιδρύθηκε το 495μ.Χ. Πολύ σύντομα οι μοναχοί άρχισαν να εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες με την καθοδήγηση ηγούμενων που είχαν υπάρξει υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Η άφιξη του Ινδού μοναχού Μπόντι Ντάρμα (Ταμό στην κινεζική) έθεσε ουσιαστικά τα θεμέλια τόσο του Βουδισμού Τσαν (“Ζεν” στην ιαπωνική γλώσσα) όσο και του ορθού τρόπου εξάσκησης των μοναχών στις πολεμικές τέχνες και τον διαλογισμό. Η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες ήταν που βοήθησαν καθοριστικά τους μοναχούς στην απόκρουση άγριων ζώων και ληστών που λυμαίνονταν τις περιοχές γύρω από τη μονή, καθώς και στήριξαν διαχρονικά τις δυναστείες της Κίνας όταν ο αυτοκράτορας ζητούσε την βοήθεια της μονής Σαολίν στην απόκρουση εισβολέων. Το τελευταίο ακριβώς ήταν που έκανε διάσημο το όνομα Σαολίν σε ολόκληρη την Κίνα, φήμη η οποία παραμένει φωτεινή και αψεγάδιαστη ως την σύγχρονη εποχή.
Σήμερα:
Στη μονή Σαολίν συνυπάρχουν δύο τάγματα. Το πρώτο τάγμα, των μελετητών Βουδιστών όπου οι κανόνες διαβίωσης (250 συνολικά) είναι αυστηροί και καθορισμένοι όπως: φυτοφαγία, αγαμία και συνεχή μελέτη του Βουδισμού Τσαν και είναι οι μόνοι που θεωρούνται ως πλήρως χειροτονημένοι μοναχοί.
Το δεύτερο τάγμα των μάχιμων μοναχών όπου οι κανόνες διαβίωσης είναι 5 συνολικά, όπου η φυτοφαγία είναι κατ΄επιλογήν, έχουν δικαίωμα στο γάμο, μελετούν τον βουδισμό αλλά πρωταρχικό μέλημα τους είναι η συνεχή εξάσκηση των πολεμικών τεχνών Σαολίν καθώς είναι αποκλειστικά επιφορτισμένοι με τη διάδοση τους παγκοσμίως δρώντας ως γέφυρα της μονής με τον έξω κόσμο. Μοναχοί για τη θέση τους στην μονή και κοσμικοί για την θέση τους στον κόσμο. Σαφέστατα δεν θεωρούνται ως πλήρως χειροτονημένοι μοναχοί.
Μόνο οι πολύ υψηλά καταρτισμένοι στο βουδισμό Τσαν μάχιμοι μοναχοί λαμβάνουν παράλληλα και διοικητικά καθήκοντα ηγεσίας μονής χωρίς όμως αυτό να παρακάμπτει σε τίποτα απολύτως τα κύρια καθήκοντα τους. Η διάδοση του βουδισμού αποτελεί καθήκον μόνο των μελετητών και είναι αυτοί που επιτελούν επίσημα αυτή την αποστολή.
Ο μεγάλος δάσκαλος Σι Χανγκ Τζουίν φέρει την αναγνώριση του μάχιμου μοναχού, αποτελεί γνήσιος θεματοφύλακας της παράδοσης Σαολίν, και λόγω της εξαιρετικά υψηλής κατάρτισης του στον βουδισμό έχει οριστεί επίσημα ως ηγούμενος μονής.
Ακολουθώντας το τάγμα των μάχιμων μοναχών του δασκάλου μας Σι Χανγκ Τζουίν η “Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν” είναι επιφορτισμένη με την ορθή διάδοση του πολιτισμού Σαολίν όπως πολεμική κατάρτιση, ιστορία, φιλοσοφία, διαλογισμό αλλά δεν είναι με την διδασκαλία του Βουδισμού.
Εξειδικευμένο άρθρο: Ο μοναχισμός Σαολίν 少林修道 (Shàolín xiūdào)