Menu
A+ A A-

Η γροθιά των 5 ζώων 五形拳 (Wǔ xíng quán)

5zoa-NEW2

相传,少林攀涪星以禅宗初租菩提达摩所创的罗汉十八手为初始。后经白玉蜂、觉远上入、李叟等人整理,将罗汉十八手发展为七十二手。以后又增至一百七十三手,成为少林拳中的重要拳术。这一百七十三手的少林攀,亦即本文所遭的少林五形攀。

少林五形拳,亦名少林五拳。少林五拳的五形分别是指龙形、虎形、豹形、蛇形、鹤形。这五形据说是脱胎于华佗五禽戏中五禽(虎、鹿、熊、猿、鸟)之意。所以少林五形拳是集导引之法及技击之术于一体的武功。这就决定了少林五形拳不仅是强身健体的优良功法,而且是实战技击的绝学。

少林之拳式,以五拳为最著,即龙、虎、豹、蛇、鹤拳。此五拳者,各有其妙用。虎拳练骨,豹拳练力,蛇拳练气,鹤拳练精,龙拳练神,精而习之,不难有龙行虎奔之效,而且获祛病延年之益。综五拳之手法,共一百七十三手,依少林技击术功夫之次弟,须与一切普通运气使力,及各种马步手法等。俱习之娴熟,而后始可练习五拳术。至五拳之次第,以虎豹为先,蛇次之,鹤又次之,龙拳则最后,盖以龙拳之使运,全用气功为主,周身夭矫如游龙之行空,所谓骨节通灵身心手足。均一气贯串,上下相印,然此非数年功夫不易到此境界。

Από τη δυναστεία Τανγκ 唐朝 (Táng cháo 618 - 907), προκειμένου να προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία του μοναστηριού Σαολίν από τους ληστές, η κατάρτιση στις πολεμικές τέχνες ήταν πλέον ανάγκη για τους μοναχούς. Οι μοναχοί πολεμικών τεχνών στο μοναστήρι ονομάστηκαν Σανγκ Μπιν 僧兵 (Sēng bīng) "Στρατιώτες μοναχοί". Η ευθύνη τους, εκτός από τη μελέτη του Βουδισμού, ήταν να εκπαιδεύονται στις πολεμικές τέχνες για να προστατευτεί το μοναστήρι. Για σχεδόν τριακόσια έτη το μοναστήρι Σαολίν ήταν "κύριο" νόμιμα, στην εκπαίδευση και στην οργάνωση των πολεμικών τεχνών.

Το πρώτο έτος της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279) - το έτος 961 - ιερείς του μοναστηριού Σαολίν με τον αξιότιμο ηγούμενο Φου Τζου 福居 (Fú jū), καλούν από κοινού 18 διάσημους δάσκαλους 18 διαφορετικών κινέζικων πολεμικών τεχνών, με σκοπό την ανταλλαγή και περεταίρω ενίσχυση των περιεχόμενων των πολεμικών τεχνών Σαολίν. Ανάμεσα σε αυτούς τους δάσκαλους ήταν και ο ιδρυτής της δυναστείας Σουνγκ, ο αυτοκράτορας Τσάο Κουάνγκ Γιν 赵匡胤 (Zhào kuāng yìn 927 - 976).

Στη διάρκεια της δυναστείας Σουνγκ, ένας νεαρός μοναχός Σαολίν μόλις 22 ετών με το μοναχικό όνομα Τζουέ Γιουάν 觉远 (Jué yuǎn), βασισμένος στο ανήσυχο πνεύμα του ζήτησε άδεια από τον ηγούμενο και άρχισε την αναζήτηση άλλων διάσημων δασκάλων, με σκοπό την περεταίρω ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών. Στην πόλη Λαν Τζόου 兰州 (Lán zhōu), συνάντησε έναν από τους διασημότερους πολεμικούς καλλιτέχνες από την επαρχία Χο Ναν 河南 (Hé nán), τον Λι Σόου 李叟 (Li sǒu). Ο Λι Σόου πήγε τον Τζουέ Γιουάν στην πόλη Λούο Γιάνγκ 洛阳 (Luò yáng), στον παλιό δάσκαλό του Μπάι Γιού Φανγκ 白玉峰 (Bái yù fēng). Οι δύο γέροντες όταν ανακάλυψαν ότι ο Τζουέ Γιουάν ήταν μοναχός Σαολίν, τον συνόδευσαν πίσω στο ναό με μεγάλη ευχαρίστηση.

Τρεις άνθρωποι στο μοναστήρι· αγαπημένοι ως οικογένεια. Μελετούσε ο καθένας ξεχωριστά ανταλλάσοντας ιδέες, ελέγχονται μεταξύ τους και συγκρίνουν τις σημειώσεις τους. Συνέλλεξαν όλα τα παραμελημένα σχέδια των παλαιότερων δασκάλων, τα ταξινόμησαν και τα τελειοποίησαν. Ανέπτυξαν την αρχική μορφή Λούοχαν Σίπα Σόου 罗汉十八手 (Luóhàn shíbā shǒu) "Οι 18 τεχνικές χεριών του διαφωτισμένου", σε 36 και έπειτα σε 173 τεχνικές. Τελικά δημιούργησαν 18 φόρμες Λούοχαν Σίπα Σόου που κάθε μία έχει 18 κινήσεις. Το σύνολο των φορμών αυτών περιέχει 324 διαφορετικές τεχνικές.

Ο Λι Σόου μελετούσε υπό την επίβλεψη του δάσκαλου Μπάι Γιου Φανγκ. Διδασκόταν μία κίνηση και την εξασκούσε επιμελώς όλη τη νύχτα. Εξασκούνταν σκληρά, συχνά λουσμένος στον ιδρώτα ακόμα και τραυματισμένος από την επίπονη προσπάθεια, παραμελώντας πολλές φορές να φάει και να κοιμηθεί. Μετά από μια περίοδο συνεχούς εξάσκησης, η τεχνική του αναπτύχθηκε σε υψηλό επίπεδο. Σε αυτή την περίοδο ο Λι Σόου δημιούργησε από παλιότερα σχέδια της μονής Σαολίν, δύο μορφές πολεμικών τεχνών και τις ονόμασε Σιάο Χουνγκ Τσουάν 小洪拳 (Xiǎo hóng quán) "Η μικρή γροθιά του χειμάρρου" και Τα Χουνγκ Τσουάν 大洪拳 (Dà hóng quán) "Η μεγάλη γροθιά του χειμάρρου". Αυτές οι δύο μορφές δημιουργούν ένα ανεξάρτητο σύστημα. Η μορφή Τα Χουνγκ Τσουάν είναι μια ανάπτυξη της μορφής Σιάο Χουνγκ Τσουάν και η παρουσίαση τους είναι σχεδόν πανομοιότυπη.

Ύστερα από δέκα έτη αμοιβαίας μελέτης και έρευνας, ο Λι Σόου άφησε το μοναστήρι Σαολίν. Ο Μπάι Γιού Φανγκ αποφάσισε να μείνει στο μοναστήρι και έγινε μοναχός με το όνομα Τσιού Γιούα 秋月 (Qiū yuè).

Σύμφωνα με το βιβλίο "Αρχεία του μοναστηριού Σαολίν", ο Μπάι Γιού Φανγκ έγραψε το βιβλίο Ου Τσουάν Τζινγκ Γιάο 五拳精要 (Wǔ quán jīng yào) "Η ουσία των πέντε πυγμών". Αυτό το βιβλίο περιέλαβε τις μεθόδους πρακτικής και τις εφαρμογές των πέντε ζώων που μιμούνται την γροθιά Ου Σινγκ Τσουάν 五形拳 (Wǔ xíng quán) "Η γροθιά των πέντε ζώων". Αυτό το ύφος φορμών βασίστηκε στο Δράκο, στη Τίγρη, στη Λεοπάρδαλη, στο Φίδι και στο Γερανό.

Στην διάρκεια της δυναστείας Χαν 汉 (Hàn 25 - 220), έζησε ένας θρυλικός γιατρός-παθολόγος, ο Χούα Τούο 华佗 (Huá tuó). O Χούα Τούο δημιούργησε το Ου Τσιν Σι 五禽戏 (Wǔ qín xì) "Τα παιχνίδια των 5 ζώων", ένα από τα πιο διάσημα Τσι Κουνγκ (Qì gōng) "Καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας" της Κίνας. Το Ου Τσιν Σι μιμείται τις κινήσεις 5 ζώων: της Τίγρης, της Αρκούδας, του Ελαφιού, του Πίθηκου και του Γερανού. Πάνω σε αυτή την ιδέα, ο δάσκαλος Μπάι Γιού Φανγκ δημιούργησε το Ου Σινγκ Τσουάν του μοναστηριού Σαολίν.

Το Σαολίν Ου Σινγκ Τσουάν 五形拳 (Wǔ xíng quán) "Η γροθιά των πέντε ζώων", είναι ένα τελειοποιημένο σύστημα πολεμικών τεχνών Σαολίν και βασίζεται πάνω σε ένα ισχυρό Σαολίν Τσι Κουνγκ που περιλαμβάνει 5 αυτοτελή μέρη των 5 ζώων, Δράκο, Τίγρη, Λεοπάρδαλη, Φίδι και Γερανό.

Λουνγκ (Lóng) "Δράκος" - Πρακτική του πνεύματος 练神

Αντίθετα από το δυτικό δράκο, ο κινέζικος δράκος είναι ένα μυθικό πλάσμα με καλή φύση, το οποίο πιστεύεται ότι φέρνει τύχη και ευημερία. Ο κινέζικος δράκος έχει ένα μεγάλο φιδίσιο σώμα με κοντά χέρια και πόδια, με κοφτερά νύχια. Αυτό το μυθικό πλάσμα, μπορεί να εμφανιστεί και να εξαφανιστεί, αλλάζοντας κατά βούληση. Χαρακτηριστικά του παντοδύναμου δράκου μπορούν να εντοπιστούν μέσα στη φόρμα. Παρόλο που οι κινήσεις του δράκου είναι ήπιες, η δύναμη η οποία εφαρμόζεται μέσω των χτυπημάτων του είναι συνδυασμός των εσωτερικών (απαλών) και εξωτερικών (σκληρών) δυνάμεών του. Ο δράκος αντιπροσωπεύει την εσωτερική εκπαίδευση Τσι καθώς και την καλλιέργεια του πνεύματος.

Χου (Hǔ) "Τίγρη" - Πρακτική των οστών 练骨

Η τίγρη, η οποία είναι γνωστή για τις δυνατές και αποτελεσματικές κινήσεις της, χρησιμοποιείται ώστε να επιτευχθεί η ενδυνάμωση των οστών και η ανάπτυξη της δύναμης. Πολλές από τις ασκήσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να δυναμώνει η πλάτη, τα νεφρά και η σπονδυλική στήλη, καθώς και τα χέρια, τα μπράτσα και οι βραχίονες. Η φόρμα της τίγρης χρησιμοποιεί σκληρή εξωτερική δύναμη. Οι κινήσεις της είναι πολύ επιθετικές και βίαιες με πολλά σπασίματα, χτυπήματα, κλειδώματα, γρατσουνιές και σκισίματα. Το βασικό όπλο της τίγρης είναι το νύχι της.

Μπάο (Bào) "Λεοπάρδαλη" - Πρακτική της δύναμης 练力

Η λεοπάρδαλη συνδυάζει την ταχύτητα και τη δύναμή της μαζί με την ευκινησία των ποδιών της, ώστε να υπερνικήσει τον αντίπαλό της. Κατέχει εκπληκτική δύναμη για το μέγεθός της, το οποίο συνδυασμένο με τις αστραπιαία γρήγορες κινήσεις της και αμείλικτες επιθέσεις της, την κάνουν ένα φοβερό και υπολογίσιμο αντίπαλο. Το κύριο όπλο της είναι η γροθιά της. Ωστόσο το βασικότερο είναι το πνεύμα του ζώου, το οποίο πρέπει να προσπαθήσει να ενσωματώσει ο ερμηνευτής - ασκούμενος στη συγκεκριμένη φόρμα.

Σου (Shé) "Φίδι" - Πρακτική του Τσι (ζωτική ενέργεια) 练气

Το φίδι, αντίθετα με τα άλλα ζώα, δεν έχει πόδια ούτε χέρια και κινείται με μορφή ζιγκ-ζαγκ. Μπορεί να τυλίξει το σώμα του και να εκτοξευθεί ευθεία προς τα επάνω. Αυτά τα χαρακτηριστικά του φιδιού χρησιμοποιούνται μέσα στη μορφή. Οι κινήσεις του φιδιού είναι πολύ γρήγορες και επιτήδειες, αλλά ταυτόχρονα απαλές και ήπιες. Η φόρμα του φιδιού αναπτύσσει την εσωτερική δύναμη μέσα από τις ήπιες και απαλές κινήσεις της χρησιμοποιώντας δύναμη σε κάθε χτύπημα. Τα χτυπήματα του φιδιού είναι κυρίως επιθέσεις με τις άκρες των δακτύλων, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τις απαλότερες και πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματος.

Χο (Hè) "Γερανός" - Πρακτική των τενόντων 练精

Ο γερανός είναι γνωστός για την ηπιότητα, την υπομονή και σταθερότητά του, καθώς και για τις άμεσες γεμάτες χάρη και κρυφή δύναμη κινήσεις του. Ο γερανός χρησιμοποιεί κινήσεις χεριών για κοντινή αλλά και για μακρινή μάχη. Οι κινήσεις του είναι κυκλικές και πάντα ήπιες και χαλαρές. Το πιο σημαντικό σημείο για να δίνεται προσοχή, είναι ότι ο ασκούμενος της τεχνικής προσπαθεί να μπει στο πνεύμα και την ουσία του συγκεκριμένου ζώου και όχι απλά να εκτελεί μια κίνηση που να μοιάζει με αυτή του ζώου.

Σήμερα το Ου Σινγκ Τσουάν θεωρείται μια από τις σημαντικότερες διδασκαλίες του μοναστηριού Σαολίν. Το πλήρες και αρχικό ύφος των πέντε ζώων είναι γνωστό από πολύ λίγους ιερείς. Δεν έχει διδαχτεί ποτέ σε ανθρώπους έξω από το μοναστήρι η αυθεντική μορφή του.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".