Το κοντάρι Γιν του χεριού 阴手棍 (Yīn shǒu gùn)
阴手棍是少林棍术中最具有代表性的棍术之一,它和一般的少林棍有明显的不同,所谓阴者,就是把这个动作用反打的方式表现出来,它不按正常的思维逻辑进行演 练,往往是你看到演练的动作会猜想它的下面动作是什么样子,可是按照猜想得出的结果是错的,它指上打下,声东击西,忽左忽右,令人捉摸不定,防不胜防。
Σήμερα η μορφή κονταριού Γιν Σόου Κουίν είναι η πιο γνωστή και εξασκείται περισσότερο από τις άλλες Σαολίν μορφές. Είναι σχετικά σύντομη αλλά πολύ ουσιαστική.
Στη δυναστεία Μινγκ 明朝 (Míng cháo 1368 - 1644) ο διάσημος στρατηγός Γιού Τα Γιόου 俞大猷 (Yú dà yóu 1503 - 1580) στην αντίσταση ενάντια των Ιαπώνων εισβολέων, επισκέφτηκε το μοναστήρι Σαολίν και έδωσε τις μεθόδους πάλης κονταριού στους μοναχούς Σαολίν που χρησιμοποιήθηκαν απo τα στρατεύματά του. Οι μοναχοί Σαολίν πήραν παλιότερες μεθόδους κονταριού της μονής Σαολίν και τις ένωσαν με αυτές τις πρόσφατα εισαχθείσες μεθόδους, δημιουργώντας ένα μοναδικό μίγμα των δεξιοτήτων κονταριού σε ένα σύνολο που ονόμασαν Σαολίν Γιν Σόου Κουίν.
Κάποια μέρη από αυτό βρίσκονται και σε άλλες φόρμες του κονταριού Σαολίν όπως είναι η μορφή Σάο Χούο Κουίν 烧火棍 (Shāo huǒ gùn) "Το φλεγόμενο κοντάρι" που δημιουργήθηκε από τον δάσκαλο Σαολίν Τζιν Να Λούο 紧那罗 (Jǐn nà luō) στην διάρκεια της δυναστείας Γιουάν 元朝 (Yuán cháo 1279 - 1368) και η Φανγκ Μο Κουίν 疯魔棍 (Fēng mó gùn) "To κοντάρι τρελός δαίμονας" που δημιουργήθηκε από τον μοναχό Τσι Σαν 智善 (Zhì shàn) στην διάρκεια της δυναστείας Μινγκ 明朝 (Míng cháo 1368 - 1644) οι οποίες δύο μορφές είναι πανομοιότυπες με το Γιν Σόου Κουίν κατά το ήμισυ.
Το κοντάρι Γιν Σόου καταγράφηκε στο αρχαιότερο βιβλίο σχετικά με το κοντάρι Σαολίν με τίτλο: "Η αυθεντική μέθοδος του κονταριού Σαολίν" 少林棍法阐宗 (Shàolín gùn fǎ chǎn zōng), γραμμένο από το συγγραφέα και δάσκαλο Τσενγκ Τσουνγκ Γιόου 程宗猷 (Chéng zōng yóu 1561 - ?), κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ 明朝 (Míng cháo 1368 - 1644).
Ο Τσενγκ Τσουνγκ Γιόου εισήλθε στη μονή Σαολίν παραμένοντας 10 έτη, μελετώντας το κοντάρι Σαολίν με τον μάχιμο μοναχό Χουνγκ Τζι 洪纪 (Hóng jì). Κατά το τέλος της μαθητείας του, δημιούργησε το βιβλίο "Η αυθεντική μέθοδος του κονταριού Σαολίν" σύμφωνα με την άμεση προφορική διδασκαλία των μοναχών. Στο βιβλίο κατέγραψε 5 μορφές του κονταριού Σαολίν, μεταξύ αυτών και τη μορφή Γιν Σόου Κουίν, με τα διαγράμματα κάθε μορφής και πως σχετίζονται μεταξύ τους η κάθε κίνηση.
Το όνομα του κονταριού Γιν Σόου Κουίν μεταφράζεται ως "To κοντάρι Γιν του χεριού".
Ο δάσκαλος Σουάν Τσανγκ 玄奘 (Xuán zàng) ένας κινέζος μοναχός της δυναστείας Τανγκ 唐朝 (Táng cháo 618 - 907), ο οποίος ήταν διάσημος για τη συνεισφορά του στην εξέλιξη του Βουδισμού στην Κίνα από τις μεταφράσεις που έκανε στα Βουδιστικά ιερά κείμενα, θεσμοθέτησε ένα σύνολο κανόνων για μετάφραση. Την εφάρμοσε στη μετάφραση των Βουδιστικών ιερών κειμένων από τα Σανσκριτικά στα Κινέζικα. Ένας από τους κανόνες ήταν να αφήνεις αμετάφραστη όποια λέξη ανήκει στις ακόλουθες κατηγορίες:
- μυστικοί ορισμοί
- ορισμοί με πολλές ερμηνείες
- ορισμοί που δεν υπάρχουν στη γλώσσα που μεταφράζονται
- ορισμοί που παραδοσιακά δεν είχαν μεταφραστεί
- ορισμοί που είναι τιμητικοί.
Ακολουθώντας αυτές τις αρχές μετάφρασης στα Ελληνικά, ο χαρακτήρας Γιν κανονικά θα πρέπει να παραμείνει χωρίς μετάφραση, διότι ανήκει στην κατηγορία των ορισμών που έχουν πολλαπλή ερμηνεία. Ο χαρακτήρας προέρχεται από την γνωστή θεωρία του Γιν Γιάνγκ 阴阳 (Yīn yáng) και το οποίο Γιν αντιπροσωπεύει τη σκοτεινή, αρνητική και θηλυκή πλευρά...
Στο Σαολίν Γιν Σόου Κουίν, στις τεχνικές του κονταριού, το Γιν αναφέρεται στο αντίθετο από τη φυσιολογική ή λογική σκέψη. Το κοντάρι Γιν Σόου, είναι ένα σύνολο που ανήκει στο Σαολίν Μι Τσουνγκ Τσουάν 迷蹤拳 (Mí zōng quán) "Τα χαμένα ίχνη της γροθιάς". Η λογική αυτού του συστήματος είναι η ανατροπή.
Εσωτερικό υλικό του μοναστηριού Σαολίν 少林寺内部资料