Η δεξιότητα του παρθένου αγοριού 童子功 (Tóng zǐ gōng)
少林童子功是少林寺最古老的功法之一,也是少林功法中的精华部分,其功法难度很大。练习这种功法须从童子时候开始,练成后身体软如棉、轻如燕、硬如铁;直至老年,也能收到鹤发童颜、精神矍铄的功效。
少林童子功是以少林拳法初级入门为基础,也是一门盖世奇(绝)功,为嵩山少林寺所独有,修练此功法必须从童年开始,适合5一15岁的儿童练习,它是以骨、筋、肌、络、软、突(吐)、放、纳、静、稳,养精活血,内修指观禅法,以通日、月天地、外练洗髓经以脱胎而换骨,童子功练成,终身受益,80岁不老,鹤发 童颜,青春永驻,那妖憨的神态,优美的姿势,使人百看不厌,百练不倦。
Το σύστημα Τονγκ Τσι Κουνγκ 童子功 (Tóng zǐ gōng) "Η δεξιότητα του παρθένου αγοριού", είναι η ουσία από τις καλύτερες ασκήσεις του Κουνγκ Φου και του Τσι Κουνγκ και θεωρείται το πιο μυστικιστικό (μεταφυσικό) Κουνγκ Φου των Σαολίν.
Παρουσιάζεται σε μία στήλη στην περιοχή Μπέι Λιν 碑林 (Bēi lín) "Στο δάσος των πέτρινων στηλών" του μοναστηριού Σαολίν.
Από λογοτεχνική άποψη, το Τονγκ Τσι Κουνγκ παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο αρχικό κείμενο με τίτλο, Σαολίν Τονγκ Τσι Κουνγκ Του 少林童子功图 (Shàolín tóng zǐ gōng tú) "Σαολίν διάγραμμα της δεξιότητας του παρθένου αγοριού".
Σύμφωνα με την παράδοση Σαολίν, το Τονγκ Τσι Κουνγκ δημιουργήθηκε από τους μοναχούς Σαολίν με βάση μια ιερή εργασία, που κληρονομήθηκε από τον σεβασμιότατο Τα Μο 达摩 (Dá mó). Οι πολεμικές τέχνες ασκούνταν στη μονή Σαολίν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού εμφανιστεί ο δάσκαλος Τα Μο στην Κίνα, για να προστατευτεί το μοναστήρι από ληστές και επιθέσεις άγριων ζώων. Ο Τα Μο πίστευε ότι οι πολεμικές τέχνες πρέπει να ασκηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η αρμονική ανάπτυξη του σώματος και του νου, για αυτό και δημιούργησε μια εργασία που αφορούσε τη τενοντομυϊκή αλλαγή και την πλύση του μυελού των οστών και του εγκεφάλου.
Στην περίοδο της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279) ο τότε ηγούμενος του μοναστηριού Σαολίν σεβασμιότατος Φου Τζου 福居 (Fú jū), συνέταξε ένα εγχειρίδιο με το Τονγκ Τσι Κουνγκ. Στο εγχειρίδιο αυτό απεικονιζόταν ένα διάγραμμα του Τονγκ Τσι Κουνγκ που αποτελείτο από 18 κινήσεις και αναφερόταν ως "Οι μυστικές πύλες των 18 συστημάτων Σαολίν".
Το έτος 1928 ο πολέμαρχος Σι Γιόου Σαν 石友三 (Shí you sān 1891 - 1940), πυρπόλησε τη μονή Σαολίν. Αμέτρητα ιστορικά χειροτεχνήματα, κείμενα και χειρόγραφα για τις πολεμικές τέχνες του μοναστηριού καταστράφηκαν, μεταξύ αυτών και το αρχικό εγχειρίδιο του Τονγκ Τσι Κουνγκ. Ευτυχώς αντίγραφα από πρωτότυπα χειρόγραφα διασώθηκαν από τον μοναχό Γιούνγκ Σιανγκ 永祥 (Yǒng xiáng 1913 - 1987).
Επιδράσεις σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική των Σαολίν.
Σύμφωνα με το Σαολίν και την ιατρική, η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, θεωρείται ως η κύρια αιτία της γεροντικής άνοιας: Οι ασκήσεις του Τονγκ Τσι Κουνγκ είναι σχεδιασμένες να διατηρούν την ελαστικότητα και να αναγεννούν τη φυσική ισορροπία, ώστε να αποφεύγεται η περιττή απώλεια ενέργειας. Στο κλασικό κείμενο "Η πυγμαχία Σαολίν", αναφέρεται: "Ο γηραιός μοναχός φαίνεται νέος και ευέλικτος όπως ένα μικρό αγόρι, ακόμη και αν τα μαλλιά του είναι λευκά σαν τα φτερά ενός γερανού, το σώμα του θα είναι μαλακό όπως το μετάξι…"
Το Τονγκ Τσι Κουνγκ αποτελείται από δεκαοκτώ ασκήσεις ευλυγισίας, οι οποίες έχουν πολεμική ανδρεία και αν τελειοποιηθούν, κάθε κίνηση μπορεί να μετατραπεί σε ένα κίνημα επίθεσης και άμυνας.
Έχει μια ευρεία ποικιλία ασκήσεων ανάλογα με τους σκοπούς του, μεταξύ των οποίων:
1) Ασκήσεις εξωτερικού Τσι Κουνγκ.
2) Ασκήσεις εσωτερικού Τσι Κουνγκ.
3) Ασκήσεις "μαλακές", για τη βελτίωση της ευελιξίας και ευλυγισίας.
4) Ασκήσεις "σκληρές", για την αύξηση της δύναμης και αντοχής.
5) Ασκήσεις μικτού χαρακτήρα, για τη βελτίωση της στάσης του σώματος.
Οι 18 ασκήσεις.
Το Τονγκ Τσι Κουνγκ έχει μια ακολουθία κινήσεων από δεκαοκτώ βασικές ασκήσεις που αποτελούν τις πύλες των δεκαοκτώ συστημάτων Σαολίν, αφιερωμένες στη συγκεκριμένη τεχνική για να επιτευχθεί η τελειότητα.
Χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Βασικό και προχωρημένο.
Στο βασικό επίπεδο, επικεντρώνεται στην κινητικότητα και ειδικότερα στο τρέξιμο και το άλμα. Επειδή απαιτεί μεγάλη ευελιξία των τενόντων και των αρθρώσεων η καλύτερη ηλικία για να ασκηθεί είναι πέντε έως έξι ετών. Μετά την εξάσκηση της βασικής μορφής για τέσσερα έτη, τα παιδιά έχουν οχυρωμένα τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματός τους.
Το προχωρημένο επίπεδο του Τονγκ Τσι Κουνγκ είναι παρόμοιο με εκείνου του μαλακού Τσι Κουνγκ. Εφαρμόζεται με απαλές κινήσεις και αποτελεσματικά, φτάνει στον υψηλότερο δυνατό βαθμό της κοινής δύναμης και της ευελιξίας, απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέλεια στάση του σώματος και μια μεγάλη δύναμη. Με έντονη την πρακτική του, μπορεί να τραβηχτούν για να κάμψουν τα άκρα, σε φαινομενικά αδύνατες γωνίες.
Δείτε εδώ τη βασική και την προηγμένη μορφή του Τονγκ Τσι Κουνγκ
Εσωτερικό υλικό του μοναστηριού Σαολίν 少林寺内部资料
Εσωτερικό υλικό του μοναστηριού Σαολίν 少林寺内部资料