Menu
A+ A A-

Ο μοναχισμός Σαολίν 少林修道 (Shàolín xiūdào)

H μοναστική παράδοση Σαολίν είναι συχνά παρεξηγημένη παγκοσμίως, από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν επαρκή γνώση των εσωτερικών λειτουργιών του μοναστηριού συμπεριλαμβανομένων και βουδιστικών κύκλων, ακόμη και στην ίδια την Κίνα.

monkpaper3Μια μοναδική κληρονομιά της μονής Σαολίν, είναι η ύπαρξη δύο ταγμάτων μοναχών. Το ένα τάγμα ονομάζεται Χο Σανγκ 和尚 (Hé shàng) "Πλήρως χειροτονημένοι μοναχοί" ή Σαολίν Ουέν Σανγκ 少林文僧 (Shàolín wén sēng) "Μελετητές μοναχοί Σαολίν" και ασχολείται κατά κύριο λόγο με το Βουδισμό, ενώ το άλλο ονομάζεται Σαολίν Ου Σανγκ 少林武僧 (Shàolín wǔ sēng) "Μάχιμοι μοναχοί Σαολίν" - το οποίο τάγμα δεν είναι πλήρως χειροτονημένο - και ασχολείται κατά κύριο λόγο με το πολεμικό Κουνγκ Φου μελετώντας παράλληλα το Βουδισμό.

Οι μάχιμοι μοναχοί, συχνά συγχέονται με τους πλήρως χειροτονημένους μοναχούς. Η σύγχυση αυτή είναι συχνά πηγή για τις ψευδείς κατηγορίες που προσάπτονται στους μοναχούς Σαολίν για μη τήρηση του βουδιστικού κώδικα. Ωστόσο ο όρος "μοναχός Σαολίν" δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναφορά μόνο για τους πλήρως χειροτονημένους βουδιστές μοναχούς. Είναι ένας γενικός όρος στην παράδοση Σαολίν για όλους τους μοναχούς, μελετητές και μάχιμους.

Στην Κίνα, για να γίνει κάποιος πλήρως χειροτονημένος μοναχός ή μοναχή, πρέπει να λάβει τις "Πλήρεις εντολές" 别解脱戒 (Bié jiě tuō jiè), που αποτελούνται από τουλάχιστον 250 εντολές για το μοναχό και 348 για τη μοναχή. Επιπλέον, πρέπει να λάβει τις "Μπόντι Σάτβα (Bodhi Sattva) εντολές" 菩萨戒 (Púsà jiè). Η τήρηση των "πλήρων εντολών" είναι ηθικό καθήκον για τους μελετητές μοναχούς όλων των βουδιστικών παραδόσεων ανεξαρτήτως.

Οι "μάχιμοι μοναχοί", ανήκουν σε μια κατηγορία μοναχισμού Σαολίν που δεν είναι πλήρως ορισμένο. Είναι μοναδική κληρονομιά του μοναστηριού Σαολίν και λαμβάνουν τις "Πέντε εντολές" 五戒 (Wǔ jiè), τις πέντε βασικές απαγορεύσεις του Βουδισμού: α) του φόνου, β) της κλοπής, γ) των σεξουαλικών παραπτωμάτων, δ) του ψεύδους, ε) των ουσιών (αλκοόλ-ναρκωτικά).

如諸佛盡壽不殺生,我某甲亦盡壽不殺生
Rú zhū fú jǐn shòu bù shāshēng, wǒ mǒu jiǎ yì jǐn shòu bù shāshēng
Όπως ο Βούδας απέφυγε τη θανάτωση μέχρι το τέλος της ζωής του, έτσι και εγώ θα απέχω από τη θανάτωση μέχρι το τέλος της ζωής μου.
 
如諸佛盡壽不偷盜我某甲亦盡壽不偷盜
Rú zhū fú jǐn shòu bù tōudào, wǒ mǒu jiǎ yì jǐn shòu bù tōudào
Όπως ο Βούδας απέφυγε να κλέβει μέχρι το τέλος της ζωής του, έτσι και εγώ θα απέχω από το να κλέβω μέχρι το τέλος της ζωής μου.
 
如諸佛盡壽不淫欲我某甲亦盡壽不邪淫
Rú zhū fú jǐn shòu bù yínyù, wǒ mǒu jiǎ yì jǐn shòu bù xiéyín
 
Όπως ο Βούδας απέφυγε την κακή σεξουαλική συμπεριφορά μέχρι το τέλος της ζωής του, έτσι και εγώ θα απέχω από την κακή σεξουαλική συμπεριφορά μέχρι το τέλος της ζωής μου.
 
如諸佛盡壽不妄語,我某甲亦盡壽不妄語
Rú zhū fú jǐn shòu bù wàngyǔ, wǒ mǒu jiǎ yì jǐn shòu bù wàngyǔ
 
Όπως ο Βούδας απέφυγε το ψεύδος μέχρι το τέλος της ζωής του, έτσι και εγώ θα απέχω από το ψεύδος μέχρι το τέλος της ζωής μου.
 
如諸佛盡壽不飲酒,我某甲亦盡壽不飲酒
Rú zhū fú jǐn shòu bù yǐnjiǔ, wǒ mǒu jiǎ yì jǐn shòu bù yǐnjiǔ
 

Όπως ο Βούδας απέφυγε το αλκοόλ μέχρι το τέλος της ζωής του, έτσι και εγώ θα απέχω από το αλκοόλ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Ενώ ως μοναχοί του μοναστηριού ακολουθούν απαρέγκλιτα δέκα εντολές του Βουδισμού, η απαγόρευση των σεξουαλικών παραπτωμάτων των μάχιμων μοναχών, δεν αντισταθμίζεται με την πλήρη αγαμία και χορτοφαγία όπως των μελετητών. Για αυτό πολλοί μάχιμοι μοναχοί έχουν και οικογένεια.

Οι μάχιμοι μοναχοί στην παράδοση Σαολίν, θεωρούνται μοναχοί επειδή ζουν και εξασκούνται στο μοναστήρι. Διαφέρουν από τους "Κοσμικούς σπουδαστές" 俗家弟子 (Sújiā dìzǐ) οι οποίοι ζουν στο σπίτι τους. Οι μάχιμοι μοναχοί είναι όπως οι "Μοναχοί σπουδαστές" 出家弟子 (Chūjiā dìzǐ) οι οποίοι έχουν φύγει από το σπίτι τους. Οι παραινέσεις της αγαμίας και της χορτοφαγίας τους καθιστούν κοσμικούς, αλλά η θέση τους στη μονή Σαολίν τους καθιστά μοναχούς. Αυτό είναι μοναδικό για το μοναστήρι Σαολίν και για αυτό υπάρχει η σύγχυση. Σε άλλες παραδόσεις οι μάχιμοι μοναχοί θα θεωρούνταν κοσμικοί βουδιστές δάσκαλοι του Κουνγκ Φου, που εκπαιδεύονται υπό την καθοδήγηση των πλήρων χειροτονημένων μοναχών.

Ένας μάχιμος μοναχός Σαολίν πρέπει να μελετήσει τον Βουδισμό ταυτόχρονα με τις πολεμικές τέχνες, αλλά η συμμετοχή στο μοναστηριακό τελετουργικό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, για οποιονδήποτε. Η μονή Σαολίν είναι κυρίως ένα βουδιστικό μοναστήρι αλλά και σχολή πολεμικών τεχνών.

Επίπεδα της παράδοσης Σαολίν:

α) Χο Σανγκ 和尚 (Hé shàng) "Πλήρως χειροτονημένος μοναχός" ή Ουέν Σανγκ 文僧 (Wén sēng) "Μελετητής μοναχός"
β) Ου Σανγκ 武僧 (Wǔ sēng) "Μάχιμος μοναχός"
γ) Σα Μι 沙弥 (Shā mí) "Αρχάριος μοναχός"
δ) Σιάο Σα Μι 小沙弥 (Xiǎo shā mí) "Αρχάριος νεαρός μοναχός"
ε) Σουέ Σανγκ 学僧 (Xué sēng) "Σπουδαστής μοναχού"
στ) Σούτζια Ντιτσι 俗家弟子 (Sújiā dìzǐ) "Κοσμικός σπουδαστής"

α) Ένας Χο Σανγκ 和尚 (Hé shàng) "Πλήρως χειροτονημένος μοναχός" μπορεί να λάβει ως σπουδαστές όλα τα χαμηλότερα επίπεδα.
β) Ένας Ου Σανγκ 武僧 (Wǔ sēng) "Μάχιμος μοναχός" μπορεί να λάβει ως σπουδαστές μόνο τους Σούτζια Ντιτσι 俗家弟子 (Sújiā dìzǐ) "Κοσμικούς σπουδαστές" και τους Τουντί 徒弟 (Túdì) "Μαθητευόμενους".

[Οι μάχιμοι μοναχοί διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην ιστορία την μονής Σαολίν και κάποιοι από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως μεγάλοι δάσκαλοι του Τσαν (Ζεν) και των πολεμικών τεχνών, καθώς και ήρωες-προστάτες στις διάφορες δυναστείες στην ιστορία της Κίνας.

Ο ηγούμενος Γιούνγκ Σιν 永信 (Yǒng xìn) της μονής Σαολίν, θεωρείτε ο πρώτος ηγούμενος στην ιστορία του μοναστηριού που έδωσε την έγκρισή του να διαδοθεί το Σαολίν Κουνγκ Φου παγκοσμίως, αποστέλλοντας μάχιμους μοναχούς Σαολίν, Ασία, Ευρώπη, Αμερική καθώς Αφρική. Οι μάχιμοι μοναχοί Σαολίν εντός η εκτός μοναστηριού, θεωρούνται μοναχοί για την θέση τους στη μονή και κοσμικοί για τη θέση τους στον κόσμο, απεσταλμένοι δάσκαλοι για την διάδοση του πολιτισμού Σαολίν.]

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".