Menu
A+ A A-

Η αυθεντική μέθοδος του κονταριού Σαολίν 少林棍法阐宗 (Shàolín gùn fǎ chǎn zōng)

shaolin_gun_fa_chan_zong__cheng_zong_you_Cheng_Zong_Xian少林棍法在明代就以固定的形式传承下来,程冲斗的《少林棍法禅宗》是明代少林棍法的经典。具有代表性的棍术有:少林风火棍、少林阴手棍、少林短棍、少林大夜叉棍、少林烧火棍、少林猿猴棍等。《嵩游记》说:寺僧四百余,“各习武,武艺俱绝,表演时“拳棍搏击如飞”。

Το αρχαιότερο κείμενο σχετικά με το κοντάρι Σαολίν, είναι το βιβλίο: "Η αυθεντική μέθοδος του κονταριού Σαολίν" 少林棍法阐宗 (Shàolín gùn fǎ chǎn zōng), γραμμένο από το συγγραφέα και δάσκαλο Τσενγκ Τσουνγκ Γιόου 程宗猷 (Chéng zōng yóu 1561 - ?) ή Τσενγκ Τσουνγκ Σιαν 程宗献 (Chéng zōng xiàn), κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ 明朝 (Míng cháo 1368 - 1644). Το βιβλίο ολοκληρώθηκε το έτος 1610 και εκδόθηκε το έτος 1616.

Ο Τσενγκ Τσουνγκ Γιόου εισήλθε στο μοναστήρι Σαολίν με σκοπό να διδαχθεί πολεμικό Κουνγκ Φου, παραμένοντας 10 έτη, επιζητώντας τον τίτλο του μάχιμου μοναχού, γεγονός που γίνεται ολοφάνερο στα κείμενά του. Μελέτησε το κοντάρι Σαολίν με το μοναχό Χουνγκ Τζι 洪纪 (Hóng jì).

Κατά το τέλος της μαθητείας του, δημιούργησε το βιβλίο "Η αυθεντική μέθοδος του κονταριού Σαολίν" σύμφωνα με την άμεση προφορική διδασκαλία των μοναχών. Σχεδίασε τα διαγράμματα κάθε μορφής και πως σχετίζονται μεταξύ τους η κάθε κίνηση. Αυτό το βιβλίο θεωρείται η αρχαιότερη δημόσια καταγραφή των πολεμικών τεχνών Σαολίν.

cheng-zong-you-book_shaolin_staff_shaolin_gun_shaolinΟ Τσενγκ Τσουνγκ Γιόου αναφέρει στο βιβλίο του 5 μορφές του κονταριού Σαολίν, μεταξύ αυτών και τη μορφή Γιν Σόου Κουίν 阴手棍 (Yīn shǒu gùn) "Το κοντάρι Γιν του χεριού". Οι άλλες 4 μορφές είναι: Σιάο Γε Τσα Κουίν 小夜叉棍 (Xiǎo yè chā gùn), Τα Γε Τσα Κουίν 大夜叉棍 (Dà yè chā gùn), Πάι Κουίν 拍棍 (Pāi gùn), Τσουάν Σούο Κουίν 串唆棍 (Chuàn suō gùn).

Σχετικά με τη μέθοδο του κονταριού ο Τσενγκ αναφέρει: "Η μέθοδος του κονταριού Σαολίν έχει θεία προέλευση και απολαμβάνει τη φήμη της από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα. Πράγματι, η μέθοδος του κονταριού είναι τόσο υψηλή όσο τα βουνά και τόσο βαθιά όσο οι θάλασσες. Μπορεί αληθινά να κληθεί ως "ανώτατη τεχνική". Η λόγχη ως όπλο είναι ανώτερη και εξ ολοκλήρου διαφορετική από το κοντάρι. Μια αρχαία κινέζικη παροιμία λέει: "Η λόγχη είναι ο κύριος όλων των όπλων και το κοντάρι ένας υπάλληλος στο κτήμα του". Πράγματι, είναι έτσι..! Οι μοναχοί Σαολίν όμως δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Έχουν την ικανότητα να μεταχειρίζονται τη λόγχη και το κοντάρι ως ισάξια όπλα".

Το μοναστήρι εκείνη την εποχή είχε γίνει φιλόξενος τόπος για μοναχούς και κοινούς μαθητευόμενους. Σχετικά με την ανάπτυξη της πολεμικής τέχνης των μοναχών Σαολίν, ο Τσενγκ Τσουνγκ Γιόου αναφέρει: "Εκτός των μάχιμων μοναχών, δοκιμάστηκαν και άλλοι να πολεμήσουν εντός της χώρας. Αλλά τελικά μόνο οι Σαολίν καταφέρνουν και αφοσιώνονται στη συστηματική εξάσκηση. Αυτός είναι και ο λόγος που η πολεμική τέχνη των Σαολίν μπορεί να εφαρμοστεί για τη διαφύλαξη του μοναστηριού και του νόμου. Οι μορφές του Σαολίν Κουνγκ Φου έχουν πολλούς λόγους ύπαρξης".

Δείτε εδώ σχετικό ντοκυμαντέρ από το κινέζικο κανάλι CCTV

Πηγή: Το βιβλίο "Η παράδοση Σαολίν - Το χρονικό μιας αρχαίας κληρονομιάς", του δασκάλου Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān).

Η παράδοση Σαολίν 少林相传 (Shàolín xiāng chuán)

Aπαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση ή αναμετάδοση ή διασκευή και αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή ηχογραφικό του παρόντος έργου ή μέρος αυτού, χωρίς την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ έγγραφη άδεια του ΕΚΔΟΤΗ και του ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ. Νόμος 2121/1993 και Κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".