Menu
A+ A A-

Σαολίν Τσιν Να 少林擒拿 (Shàolín qínná) Αρπαγή και έλεγχος

shaolin-qinnaΟι τεχνικές του Σαολίν Τσιν Να δημιουργήθηκαν από τους μοναχούς Σαολίν για να εξουδετερώσουν ή να σταματήσουν την πολεμική ικανότητα του αντιπάλου. Η μέθοδος της επίτευξης αυτής είναι να βρεθεί υπό έλεγχο ο αντίπαλος, χωρίς να προκληθεί υπερβολική σωματική βλάβη. Γι’ αυτό αυτή η τέχνη των Σαολίν αποκαλείται ως "Η ευσπλαχνική τέχνη του Σαολίν Τσιν Να".

Το Τσιν Να είναι η κινεζική πολεμική τέχνη της αρπαγής και ελέγχου του επιτιθέμενου. Είναι η ρίζα των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών Ζίου Ζίτσου και Αικίντο 合気道 (Aikido). Γενικά, οι τεχνικές του Τσιν Να βασίζονται στην επίθεση σε συγκεκριμένα σημεία πίεσης και στο κλείδωμα των αρθρώσεων, ώστε να καταστήσουν ανίκανο τον αντίπαλο να αντιδράσει.

Παρότι οι τεχνικές του Τσιν Να πιστεύεται ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, άρχισαν να ερευνώνται και να κατηγοριοποιούνται συστηματικά από τους δασκάλους της μονής Σαολίν από το 527 μ.Χ. οδηγώντας στη δημιουργία πολλών μη θανατηφόρων τεχνικών, βασισμένες στη μη βίαιη βουδιστική διδασκαλία.

Το Τσιν στα κινεζικά σημαίνει "αρπάζω", το Να σημαίνει "κρατάω και ελέγχω". Οι δύο λέξεις μαζί μπορούν να μεταφραστούν ως "αρπάζω και ελέγχω" ή "αρπάζω, κρατάω και ελέγχω".

Γου Τσιν Να Γιουάν Τσε 五擒拿原则 (Wǔ qín ná yuán zé) "Οι 5 αρχές του Τσιν Να"

Φαν Τζιν 分筋 (Fēn jīn) "Χωρίζοντας τους μύες από τους τένοντες"

Το Φαν Τζιν χρησιμοποιεί 2 περιοχές επίθεσης και άμυνας, Τσουά Τζιν 抓紧 (Zhuā jǐn) και Να Σουά 捺穴 (Nà xué). Το Τσουά Τζιν εφαρμόζεται δια μέσου της αρπαγής των μυών και των τενόντων, ενώ το Να Σουά δια μέσου της αρπαγής ή της πίεσης των κοιλοτήτων του σώματος.

Νιού Γκου 扭骨 (Niǔ gǔ) "Εξάνθρωση των οστών"
 
Το Τσόου Γκου εστιάζει στο χειρισμό των οστών. Το αποτέλεσμα είναι το σπάσιμο των οστών και η βλάβη των αρθρώσεων, των μυών ή των τενόντων που είναι γύρω από τα οστά.

Μπι Τσι 闭气 (Bì qì) "Φραγή ή κόψιμο της αναπνοής"

Οι τεχνικές φραγής ή το κόψιμο της ανάσας. Ένα παράδειγμα είναι το χτύπημα στο πάνω μέρος των πλευρών κάτω από την μασχάλη ή χτύπημα στο ηλιακό πλέγμα, που έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή του ρυθμού της αναπνοής. Αυτά τα χτυπήματα προκαλούν στους μύες που βρίσκονται κάτω από τα πλευρά και γύρω από τους πνεύμονες, σπασμούς και "σφίξιμο" με αποτέλεσμα να σταματάει η λειτουργία των πνευμόνων για μερικά δευτερόλεπτα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το "στρίμωγμα" χτύπημα ή κλείδωμα του λαιμού ώστε να κλείσει ο λάρυγγας.

Ντιέν Μάι 点脉 (Diǎn mài) "Πίεση ή φράξιμο φλέβας ή αρτηρίας, κόψιμο της ροής του αίματος στα αγγεία"

Οι τεχνικές του Ντιέν Μάι ή στα καντονέζικα γνωστές ως Ντιμ Μακ (Dim Mak) χρησιμοποιούνται για να διαταράξουν την κυκλοφορία του αίματος ή την κίνηση του σώματος. Τα σημεία πίεσης του Ντιέν Μάι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στην επούλωση του σώματος. Όταν χρησιμοποιούνται με άλλους συνδυασμούς, το Ντιέν Μάι μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σωματικό πόνο, να ακινητοποιήσει το σώμα, να προκαλέσει αναισθησία ή θανάσιμο τραύμα και σπάνια θάνατο. Το Ντιέν Μάι είναι ένα πολύ επικίνδυνο κομμάτι του Τσιν Να και θα έπρεπε να δείχνεται και να διδάσκεται σε ανθρώπους με υψηλή ηθική και αρχές.

Ντιέν Σουά 点穴 (Diǎn xué) "Πίεση κοιλότητας ή πίεση καναλιών του Τσι"

Το Ντιέν Σουά γνωστό ως σημείο πίεσης, κανάλι Τσι 气 (Qì) - πίεση νεύρων και φλεβών/αρτηριών ή πίεση του κέντρου των νεύρων. Αυτά τα σημεία του σώματος σε όλα τα έμβια όντα επηρεάζουν καθοριστικά τις λειτουργίες του σώματος όπως την κυκλοφορία του αίματος, την εγκεφαλική λειτουργία, την αναπαραγωγή και τη διατήρηση ζωτικών λειτουργιών του σώματος. Η διδασκαλία των σημείων αυτών είναι υψηλού επιπέδου εκμάθηση και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο.

Το έτος 1943, ένας μοναχός που επιβίωσε από την καταστροφή του ναού Σαολίν το 1928, ο δάσκαλος Τσεν Σου 贞绪 (Zhēn xù 1893 - 1955) δημιούργησε ένα ξύλινο ομοίωμα στο οποίο τόνισε πολύ λεπτομερείς χάρτες του Τσι, κανάλια και σημεία πίεσης. Τόνισε 36 θανατηφόρα σημεία, 18 σημεία παράλυσης και 64 σημεία υγειονομικής περίθαλψης, για ένα σύνολο 118 σημείων. Εντός ενός έτους ο μαθητής του δασκάλου Τσε Σου ο μοναχός Σου Σι 素喜 (Sù xǐ 1923 - 2006) εκπαιδεύτηκε επιμελώς και κατανόησε πλήρως και τα 118 σημεία.

Ενώ οι 4 πρώτες αρχές διδάσκονται και εφαρμόζονται εύκολα, μόνο δάσκαλοι πολεμικών τεχνών υψηλού επιπέδου είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα τις τεχνικές του Ντιέν Σουά. Το Ντιέν Σουά δεν προϋποθέτει μυϊκή δύναμη όπως οι 4 πρώτες αρχές, αλλά προϋποθέτει την ικανότητα να χρησιμοποιείς τη δική σου ενέργεια. Αυτή η ενέργεια είναι γνωστή ως Τσι. Για να εφαρμόσεις την πίεση κοιλοτήτων ή νεύρων, πρέπει να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένες τεχνικές χεριών μαζί με την εστίαση του νου, ώστε να ελέγξεις αποτελεσματικά τη ροή του Τσι.

Το βασικό στοιχείο στην εκμάθηση οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης είναι η μεταφορά ή η διακοπή της ροής της ενέργειας του αντιπάλου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προκαλέσει κατάγματα ή ρήξεις τενόντων. Το να θέσεις εκτός μάχης όμως έναν αντίπαλο με μια απλή τεχνική χεριού ή συγκεκριμένη σειρά ελαφρών χτυπημάτων, χωρίς να του προκαλέσεις σωματικές βλάβες, απαιτεί καλή εκπαίδευση από έναν εξειδικευμένο δάσκαλο Σαολίν.

Μετά τη δυναστεία Τσινγκ στα τέλη του 19ου αιώνα, μόνο οι 3 πρώτες αρχές του Τσιν Να διδάσκονται στους κοσμικούς σπουδαστές της μονής Σαολίν.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".