Menu
A+ A A-

Ο ναός Τσινγκ Λιάνγκ 清凉寺 (Qīngliáng sì)

qing liang templeΟ ναός Τσινγκ Λιάνγκ 清凉寺 (Qīngliáng sì) κτίστηκε κατά την διάρκεια της δυναστείας Τανγκ 唐朝 (Táng cháo 618 - 907) και βρίσκεται στην πόλη Ντενγκ Φενγκ 登封市 (Dēngfēng shì), περίπου 20 χιλιόμετρα από την μονή Σαολίν 少林寺 (Shàolín sì).

Η σημερινή έκταση του ναού είναι περίπου 1.700 τετραγωνικά μέτρα. Εξαιτίας των πολλών ετών εγκατάλειψης μεγάλο μέρος του αρχικού κτιρίου έχει καταστραφεί, ενώ ένα άλλο μέρος του που διασώθηκε έχει σημαντική επιστημονική αξία στη μελέτη της αρχαίας αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής τέχνης. Η αρχική ανατολική, μεσαία και δυτική τριώροφη αυλή είναι η μόνη που διατηρήθηκε μαζί με την κύρια αίθουσα η οποία και κτίστηκε το 1216μ.Χ. Η αρχιτεκτονική της αίθουσας αυτής δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της δυναστείας Τζιν και είναι μια από τις παλαιότερες ξύλινες κατασκευές στην επαρχία Χονάν με υψηλή ιστορική, καλλιτεχνική και επιστημονική αξία.

Η μονή Τσινγκ Λιάνγκ συνδεόταν με την μονή Σαολίν. Η μονή Σαολίν είχε μια "οικογένεια" ναών όπως ο ναός Γιάν Σόου 延寿庵 (Yánshòu ān), ο Τσου Τσου 初祖庵 (Chū zǔ ān) "Ο προγονικός ναός", ο Τσινγκ Λιάνγκ 清凉庵 (Qīngliáng ān) κ.ά. Ο ναός Τσινγκ Λιάνγκ ανήκε στην "οικογένεια" των 18 ναών της μονής Σαολίν.

Κατά το τέλος της δυναστείας Τσινγκ 清朝 (Qīng cháo 1644 - 1911) ο μοναχός Σι Γιάν Λο 释延乐 (Shì yán lè) στάλθηκε από τον ναό Σαολίν να αναλάβει ηγούμενος του ναού Τσινγκ Λιάνγκ 清凉寺 (Qīngliáng sì)• θέτοντας τα θεμέλια μιας γενεάς μοναχών του ναού Τσινγκ Λιάνγκ και συγχρόνως μιας γενεαλογίας κοσμικών δασκάλων Σαολίν επιτυγχάνοντας να μεταλαμπαδεύσει το Σαολίν Κουνγκ Φου της δυναστείας Τσινγκ στους μαθητές του .

Μεταξύ των προσωπικών μαθητών του ήταν και οι μάχιμοι μοναχοί Σαολίν, Σι Χανγκ Λιν 释恒林 (Shì héng lín 1865 - 1923), Σι Χανγκ Σαν 释恒山 (Shì héng shān) και Σι Χανγκ Τσουάν 释恒川 (Shì héng chuān). Αργότερα ζητήθηκε από τον δάσκαλο Σι Χανγκ Λιν να αφήσει την μονή Τσι Λιάνγκ και να πάει στην μονή Σαολίν• όπου και ανέλαβε καθήκοντα ηγούμενου Σαολίν. Ο μαθητής του Σι Μιάο Σινγκ 釋妙兴 (Shì miào xìng 1891 - 1927)• ο οποίος και τον διαδέχθηκε στη θέση του ηγούμενου του ναού Σαολίν επίσης διδάχτηκε Σαολίν Κουνγκ Φου στον ναό Τσινγκ Λιάνγκ.

Από την δυναστεία Τσινγκ έως και το 1949 ο ναός Τσινγκ Λιάνγκ δεν σταμάτησε την λειτουργία του ποτέ. Δεν καταστράφηκε το έτος 1928 μαζί με τον ναό Σαολίν. Ο Λου Χονγκ Τζουίν 吕红军 (Lǚ hóngjūn) στα νέα αρχεία του ναού Σαολίν αναφέρει: "Υπάρχουν μόνο 8 γενεές μοναχών του ναού Τσινγκ Λιάνγκ".  Εκτός την γενεαλογία των μοναχών υπάρχουν ακόμα και 4 επίσημες γενεές κοσμικών δασκάλων Σαολίν άμεσες μετά τον ηγούμενο Σι Γιάν Λο του ναού Τσινγκ Λιάνγκ.

Σύμφωνα με την έρευνα του πολιτιστικού ερευνητή Σαολίν, Γιουέ Σιάο Φανγκ 岳晓锋 (Υuè xiǎofēng), ο μεγάλος στρατηγός Σου Σι Γιόου 许世友 (Xǔ shìyǒu) και προσωπικός σωματοφύλακας του Μάο Τσε Τουνγκ 毛泽东 (Máo zé dōng 1893 - 1976), εξάσκησε Σαολίν Κουνγκ Φου στον ναό Τσινγκ Λιάνγκ και όχι στον ναό Σαολίν όπως είναι γνωστό. Η αναφορά ότι ήταν στον ναό Σαολίν δεν ήταν ψευδής για τον λόγο ότι ο ναός Τσινγκ Λιάνγκ ήταν γνωστός και ως ναός Σαολίν επειδή συνδεόταν άμεσα με τον ναό Σαολίν, το Τσαν και το Κουνγκ Φου. Η αγάπη του Σου Σι Γιόου για το Σαολίν ήταν μεγάλη και ενώ στην βιογραφία του αναφέρετε ότι μετά την δημιουργία της νέας Κίνας εκείνος επέστρεψε στον ναό Σαολίν, γιατί κανείς από τον ναό εκείνη την περίοδο δεν ανέφερε κάτι για αυτόν;  Γιατί το πιθανότερο να επέστρεψε στο ήσυχο ναό Τσινγκ Λιάνγκ.

Εκτός από το ναό Σαολίν, o ναός Τσινγκ Λιάνγκ διατήρησε την πιο αγνή, αλλά ταυτόχρονα και την πιο σύνθετη πρακτική Σαολίν στις πολεμικές τέχνες και τον Σαολίν πολιτισμό.

qingliang siqingliangsi

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".