Menu
A+ A A-

Η καταγωγή των μάχιμων μοναχών 起源武僧 (Qǐyuán wǔ sēng)

wusheng1武僧团的前身是少林寺僧兵。关于少林寺僧兵 起源,一般都认为起源于唐初十三棍僧救唐王有功,唐王颁诏允许少林寺常备僧兵。到了宋代,传说宋太祖曾来少林寺,还调遣各路诸将轮驻少林,一来授艺于僧 兵,二来取少林武术之长。元朝少林寺方丈福裕被皇帝任为国师,他倡导武术,支持僧兵练武。明代是少林寺僧兵规模最大的时期,少林寺僧兵应诏抗倭立功的就有 500多名,寺院常备僧兵达到千人以上。清代少林寺有反清复明之嫌,朝廷多次降旨,禁止习武,少林僧兵作为一种制度,就逐渐衰落了。喜欢习武的武僧,只能 自己偷偷练习。民国期间,少林寺武术尚有复苏之势,蒋介石游少林寺时,也看了武僧的武术表演,颇为惊叹。 新中国成立以来,特别是十一届三中全会以后,党和政府的宗教政策得到全面的贯彻落实,传统的体育运动都相继得到恢复和发展。为了继承和发扬传统的少 林武术的满足社会上对少林武术的要求,少林寺1979年成立了少林武术队。1989年少林武术队正式更名为少林寺武僧团,仿照历史上僧兵体制,职能变为通 过表演少林武术,达到弘扬祖国传统武术文化,宣传少林禅宗正法的目的。

Σήμερα σε όλο τον κόσμο, ο πολιτισμός των Σαολίν διαδίδεται κατά βάση από τους Ου Σανγκ 武僧 (wǔ sēng) "Μάχιμοι μοναχοί". Οι μοναχοί χρησιμοποιούν ως μέσο τις πολεμικές ικανότητές τους, για να διαδώσουν την παράδοση Σαολίν. Είναι μια τάξη μοναχών, την οποία συνήθως συναντούν οι επισκέπτες στο μοναστήρι αλλά και άνθρωποι από όλο τον κόσμο ως μαθητές στις σχολές τους.

Η παράδοση των μάχιμων μοναχών, δεν αποτελούσε πάντα μέρος της παράδοσης της μονής Σαολίν. Η αναβίωσή της έγινε προσφάτως αλλά η καταγωγή των μάχιμων μοναχών είναι στην πραγματικότητα πολύ παλιά.

Οι πρόγονοι των μάχιμων μοναχών είναι οι Σανγκ Μπιν 僧兵 (Sēng bīng) "Στρατιώτες μοναχοί". Η καταγωγή τους εντοπίζεται στη δυναστεία Τανγκ 唐朝 (Táng cháo 618 - 907 μ.Χ.) με τον αυτοκράτορα Λι Σι Μιν 李世民 (Li shì mín 599 - 649 μ.Χ.). Ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας Τανγκ, o Λι Γιουάν 李渊 (Li yuān 566 - 635 μ.Χ.), ζήτησε τη βοήθεια του μοναστηριού Σαολίν στην καταστολή της εξέγερσης στην οποία ηγούνταν ο Ουάνγκ Σι Τσουνγκ 王世充 (Wáng shì chōng). Ο ηγούμενος του μοναστηριού Τσου Τσάο 志操 (Zhì cāo) και δώδεκα κονταροφόροι μοναχοί έσωσαν το γιο του αυτοκράτορα, τον Λι Σι Μιν και συνέλαβαν τον Ουάνγκ Σι Τσουνγκ, τρέποντας σε φυγή το στρατό του. Μέσα στο μοναστήρι Σαολίν, υπάρχει μια επιγραφή Σι Πέι 石碑 (Shí bēi) "Λίθινη επιγραφή" που έχει χαραχτεί από τον αυτοκράτορα Λι Σι Μιν και εξιστορεί το γεγονός. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες των μοναχών, ο Λι Σι Μιν δώρισε γη στο μοναστήρι και χορήγησε άδεια εκπαίδευσης ομάδας 500 στρατιωτών μοναχών, οι οποίοι θα προστάτευαν τη μονή και θα υπηρετούσαν τη δυναστεία όταν θα παρουσιαζόταν ανάγκη. Οι μοναχοί αυτοί ονομάστηκαν Σανγκ Μπιν "Στρατιώτες μοναχοί". Είχαν εκδοθεί από τον αυτοκράτορα εντάλματα, τα οποία απήλασσαν τους μάχιμους μοναχούς από μερικούς μοναστικούς κανόνες που έπρεπε να υπακούουν οι υπόλοιποι μοναχοί. Ήταν το ξεκίνημα μιας παράδοσης και μιας νέας τάξης μοναχών, μοναδικής κληρονομιάς του μοναστηριού Σαολίν.

Οι πολεμικές τέχνες Σαολίν άρχισαν να αναπτύσσονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279), με τη βοήθεια του αυτοκράτορα Τσάο Κουάνγκ Γιν 赵匡胤 (Zhào kuāng yìn) που είχε μαθητεύσει στο μοναστήρι Σαολίν και των στρατηγών του, οι οποίοι πρόσθεσαν τις γνώσεις τους στην ύλη του συστήματος Σαολίν.

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Γιουάν 元朝 (Yuán cháo 1260 - 1368) ο πατριάρχης Φου Γιού 福裕 (Fú yù 1203 - 1275), συνείσφερε κατά πολύ στο σύστημα των πολεμικών τεχνών Σαολίν και υποστήριξε την εκπαίδευση των μοναχών.

Η δυναστεία Μινγκ 明朝 (Míng cháo 1368 - 1644) ήταν η μεγαλύτερη περίοδος ανάπτυξης, στην οποία 500 στρατιώτες μοναχοί βοήθησαν τον αυτοκράτορα στην προστασία της Κίνας ενάντια στους Ιάπωνες εισβολείς και πλέον των 1000 υπηρετούσαν στις δυνάμεις του μοναστηριού Σαολίν. Στη σύγχρονη εποχή στο ξεκίνημα της Δημοκρατίας Κίνας, οι μοναχοί των πολεμικών τεχνών Σαολίν άρχισαν να ανασυγκροτούνται και πάλι ως ομάδα.

Στη διάρκεια της δυναστείας Τσινγκ 清朝 (Qīng cháo 1644 - 1911) η αυτοκρατορική αυλή εξέδιδε εντάλματα τα οποία απαγόρευαν την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες σε όλη τη χώρα. Η ομάδα των στρατιωτών μοναχών άρχισε σταδιακά να μειώνεται και όσοι από αυτούς παρέμειναν έπρεπε να εξασκούνται κρυφά.

Στη διάρκεια της Δημοκρατία Κίνας 中华民国 (Zhōnghuá mínguó 1911 - 1949), ο ηγούμενος Χανγκ Λιν 恒林 (Héng lín 1865 - 1923) ηγήθηκε ενός μικρού στρατεύματος μοναχών. Αντιμετώπιζαν τις συμμορίες των ληστών στα τοπικά περίχωρα, αλλά δεν ήταν αρκετοί για να υπερασπιστούν την επίθεση και τον εμπρησμό του μοναστηριού από τον πολέμαρχο Σι Γιόου Σαν 石友三 (Shí you sān), το 1928.

Το έτος 1979 αναβίωσε η παράδοση των στρατιωτών μοναχών Σαολίν και η μονή δημιούργησε μια ομάδα πολεμικών τεχνών, ώστε να γίνει η "ομάδα διάδοσης". Παραστάσεις Σαολίν δημιουργήθηκαν για να αναδείξουν τον πολιτισμό των Σαολίν και να διαδώσουν το Τσαν. Το έτος 1989 η ονομασία "Στρατιώτες μοναχοί" τροποποιήθηκε σε "Σύνταγμα του μοναστηριού των μάχιμων μοναχών Σαολίν".

Ένα πολύ γνωστό ρητό για το μοναστήρι Σαολίν λέει: Τσουάν Γι Σι Μινγκ, Σι Γι Τσουάν Σιέν 拳以寺名,寺以拳显 (Quán yǐ sì míng, sì yǐ quán xiǎn), το οποίο σημαίνει: "Το Κουνγκ Φου πήρε το όνομά του από το μοναστήρι και το μοναστήρι πήρε την υπεροχή του από το Κουνγκ Φου".

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".